Yli Jumala

The Book of the Sri Joakim, Sri Joakim Matias Gosvami Gautama Räikkönen Náráyáná Buddha, Ja Jumaluus Ylin Henkilöt!

Kimi Räikkönen Transcendent full name: Sri Joakim Matias Gosvámi Gautama Räikkönen Náráyáná Buddha Supreme Personality of Godhead!

SRI JOAKIM MATIAS GÓSVÁMI GAUTAMA RäIKKÖNEN NÁRÁYÁNA BUDDHA IS LORD OF THE UNIVERSE!

Sziddharta Gautama Buddha, Sri Joakim Räikkönen Buddha és Perlita

Translate

2013. augusztus 28., szerda

IV. Rész - 3.) fejezet - S. B. Bhaktivedanta Perlita, Sri Joakim lélektani bhaktija - z

9) Mérleg jegy az égbolton

Közvetlenül az égi egyenlítő déli oldalán a Szűz és a Skorpió között fekvő állatövi csillagkép, amely eredetileg a Skorpió ollóit jelképezte. A legfényesebb csillagainak neve északi és déli ollót jelent (Zuben Elgenubi - "déli olló", Zuben Escharnali - "északi olló"). A csillagképet több mint 2000 éve ismerik. Ma általában a szomszédos Szűz kezében tartott mérlegként ábrázolják.

A mérleg forgópontja, a "déli olló" szinte pontosan az Ekliptikán fekszik. A Mérleg egyensúlyban lévő két tányérja a nappalok és az éjszakák egyenlő hosszát jelképezte az őszi napéjegyenlőség idején, amely időszak 2000 éve a Napút Mérleg szakaszával esett egybe.

A mérleg az óvatosság, a mérték, a rend jelképe, a jó és a gonosz cselekedetek megmérője. Így jelentheti magát az igazságot, a pártatlanságot, végső soron a sorsot. A kettéosztottság megszüntetése, az ellentétek kiegészülése (vagy egyensúlya) köthető a szimbólumhoz. A végső megmérettetést, a végítéletet jelképezi.

Kínában a mérleg két serpenyője a fény és a sötétség kozmikus kiegyenlítődését (napéjegyenlőség), a jin-jang ábrában is megjelenő egyensúly és összhang megteremtését szimbolizálja. A "mérleg" írásjegy mindig pozitív tartalmat közvetít. Tibetben a jó és rossz tetteket egy fehér illetve fekete kavicsokkal terhelt mérleg ítéli meg Egyiptomban az alvilági megmérettetésre, utal.

Anubisz a mérleg bal tányérjába a lelket tartalmazó urnát, a jobb tányérjába Maat az igazság istennőjének jelét, egy strucctollat helyezi. A görög mitológiában Zeusz kezében látjuk viszont a sors eszközeként. Egy másik megközelítésben azon hintóként tűnik fel, ami Perszephonét (Szűz) szállítja az Alvilágba Hádészhoz (Skorpió). A római ábrázolásokban az Igazság istennőjeként Astraeia (Szűz) mérlegeli a bűn mértékét.

Majd az Újszövetség Jelenések könyvében az apokalipszis lovasai közül a harmadik tartja a kezében a mérleget. A négy sarkalatos erény közül az Igazságosság allegorikus alakjának attribútuma. Szt. Mihály, az ítélet arkangyala kezében is időnként felfedezhető a mérleg.

Albrecht Dürer Melankólia című rézkarcán is ott lóg a falra akasztva a mérleg, utalva az emberi gondolkodás megmérettetésére, illetve az örök mértékre. A hermetikus hagyományban a testi és lelki univerzum, a föld és az ég összekötését jelképezi. A két oldal egyensúlya a legfőbb bölcsesség elérését jelenti.


Ősidőktől kezdve az emberek a Vénusz ("Esthajnal csillag") hajnali (Bika), illetve esti (Mérleg) megjelenéséhez két különböző (időnként szembenálló) leánytestvért, istennőt, női alakot rendeltek. Bika - Mérleg: Nepthünisz-Ízisz, Hathor-Amentet, Istar-Inanna, Brünhild-Krimhild, Márta-Mária. Még a görögök is, akik már tudták, hogy azonos bolygóról van szó, megtartották a kettőséget: Aphrodité (Bika - hajnal) és Pallasz Athéné (Mérleg - est) képében. Ez ismétlődik meg a rómaiaknál: Vénusz és Minerva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése